Wat speelt er in het kort: per 1 januari 2025 treedt de Wet fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen in werking. Dat betekent dat Nederland fiscaal gezien buitenlandse rechtspersonen anders gaat kwalificeren als fiscaal 'transparant' of 'non-transparant'. Deze begrippen leggen wij hieronder uit.
Indien Nederland een buitenlandse rechtspersoon als transparant ziet, beschouwt Nederland deze niet als zelfstandig belastingplichtig maar ziet enkel de participanten/achterliggende non-transparante entiteiten. Dit kan gevolgen hebben voor de vraag of een rechtspersoon belastingplichtig is in Nederland of dat van bijvoorbeeld de inhoudingsvrijstelling gebruik gemaakt kan worden voor de dividendbelasting. Een belangrijk onderscheid dus.
Een transparante rechtspersoon, kun je niet belasten
Het systeem vóór 1 januari 2015
Het 'oude' systeem was dat de Nederlandse belastingdienst, op basis van vier kenmerken, beoordeelt of een buitenlandse rechtspersoon transparant is of niet. Indien op drie van de vier onderstaande vragen het antwoord 'ja' is, zal de belastingdienst in principe de rechtspersoon als 'non-transparant' en dus vennootschapsbelastingplichtig zien.
A: eigendom bij het samenwerkingsverband?
B: beperkte aansprakelijkheid van de participanten?
C: een in aandelen verdeeld kapitaal?
D: vrije toe- en uittreding?
Het voorgestelde nieuwe systeem en besluit
Voor de belastingregels in Nederland wordt gekeken naar de aard van een bedrijf dat is opgericht volgens de wetten van een ander land (ook wel een buitenlands bedrijf genoemd). Dit wordt per 1 januari 2025 gedaan met behulp van een methode genaamd de rechtsvormvergelijkingsmethode. Hierbij worden bepaalde juridische kenmerken vergeleken met die van Nederlandse bedrijven, zoals een naamloze vennootschap (nv), een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (bv), een coöperatie, een vereniging, een stichting, een maatschap, een vennootschap onder firma (vof) en een commanditaire vennootschap (cv).
Het buitenlandse bedrijf wordt voor belastingdoeleinden behandeld op dezelfde manier als een vergelijkbaar Nederlands bedrijf met een soortgelijke juridische structuur. Het fonds voor gemene rekening (fgr) is een speciale belastingtechnische term zonder specifieke juridische structuur. Ondanks dat het fgr geen specifieke juridische structuur heeft, wordt het toch meegenomen in de vergelijking met andere rechtsvormen voor belastingdoeleinden.
De vergelijkbaarheid met een Nederlandse rechtspersoon wordt beoordeeld aan de hand van een te publiceren besluit. Bierlaagh Tax heeft meegeschreven aan commentaar dat is ingediend op de internetconsulatie. De reactie is hieronder te lezen.
Comments